DIOFANT TENGLAMALARI VA ULARNI TA’LIM JARAYONIDA QO’LLASH. TURLI INTERFAOL METODLAR - Raxmanova Nazokat Abdurazzokovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada diofant tenglamalarining nazariy asoslari, ularning turlari va tarixiy rivoji yoritildi. Shuningdek, umumta’lim maktablari hamda oliy ta’limda mazkur tenglamalarni o‘qitishning samarali metodlari, innovatsion yondashuvlar va real hayotiy masalalar bilan integratsiya qilish usullari taklif qilindi. Maqola yangi metodik g‘oyalar bilan boyitilgan bo‘lib, darsda qo‘llash uchun amaliy algoritmlar ham keltirilgan. Zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quv mashg‘ulotlarini faollashtirish, o‘quvchilarning mustaqil va ijodiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish muhim o‘rin tutadi. Buning uchun darslarda an’anaviy yondashuvlardan tashqari turli interfaol metodlar, innovatsion texnologiyalar va ijodiy topshiriqlardan foydalanish samarali natija beradi. Avvalo, o‘quvchilarni dars jarayoniga faol jalb qilish uchun “Aqliy hujum”, “Kutuvlar daraxti”, “Davrlar stuli”,”Decoder” ,”Ortiqchasini top”, “Klaster”, “Insert”, “Fikrlar banki”, “Muammoli vaziyat” kabi metodlar qo‘llaniladi. Ushbu metodlar orqali o‘quvchilar mavzuni mustaqil o‘rganish, fikr almashish, muammoni tahlil qilish va o‘z nuqtayi nazarini himoya qilishga o‘rganadi. Shuningdek, ijodiy fikrlashni rivojlantirishda rol o‘ynash, loyihalash (project-based learning), debat, keys-stadi, STEAM topshiriqlar kabi yondashuvlar samarali hisoblanadi. Bu usullar o‘quvchilarga bilimni amaliyotda qo‘llash, mustaqil qaror qabul qilish, mantiqiy tahlil va kreativ yondashuvni rivojlantirish imkonini beradi.