MOLEKULYAR MEXANIKA: DNK VA OQSILLARNING MEXANIK XOSSALARI - Xolmedov Shavkat Shermatovich; Mansurov Akbarshox Omon o’g’li; Chorshanbiyev Alibek Xayrulla o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola molekulyar mexanika sohasida DNK va oqsillarning mexanik xossalarini keng qamrovli tahlil qiladi. DNKning cho‘ziluvchanligi, burilish qobiliyati, qattiqligi va deformatsiyaga bo‘lgan chidamliligi, shuningdek oqsillarning elastiklik va mexanik barqarorligi eksperimental va nazariy tadqiqotlar yordamida o‘rganilgan. Molekulyar simulyatsiya, atom kuch mikroskopiyasi (AFM) va optik pinsetlar kabi ilg‘or metodlar biomolekulalarning mexanik javoblarini aniqlashga imkon beradi. Tadqiqotlar natijalari biologik tizimlarda molekulalarning funksional mexanik roli, hujayra mexanikasi va biotexnologik qo‘llanmalar uchun ilmiy asos yaratadi. Shuningdek, maqolada DNK va oqsillarning mexanik xossalarining molekulyar darajada strukturaviy va funktsional bog‘liqligi ham muhokama qilinadi.