METAVERSE VA VIRTUAL MAVJUDLIK FALSAFASI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Axmadaliev Ilxom Axmadali o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada metaverse tushunchasi va virtual mavjudlikning falsafiy talqini ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda metaversening texnologik asoslari — virtual haqiqat, kengaytirilgan haqiqat va raqamli muhitning ontologik xususiyatlari — hamda ular insonning o‘zini anglash, identitet va bilish jarayonlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil etiladi. Virtual mavjudlik fenomeni epistemologik va aksiologik nuqtai nazardan baholanib, immersiya, digital identitet va ijtimoiy o‘zaro ta’sirning yangi shakllari falsafiy jihatdan sharhlanadi. Maqola shuningdek metaversening axloqiy va ijtimoiy oqibatlari, shaxsiy ma’lumotlar, mas’uliyat va raqamli suverenitet masalalariga urg‘u beradi.