MADANIYATLAR TO‘QNASHUVI: GLOBALLASHUV SHAROITIDA UNIVERSAL QADRIYATLAR MASALASI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Raimboyev Hojiakbar Muhammad o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
• Annotatsiya. Ushbu maqolada globallashuv jarayonida turli madaniyatlarning o‘zaro aloqasi, to‘qnashuvi va uyg‘unlashuvi natijasida yuzaga keladigan ijtimoiy- madaniy transformatsiyalar tahlil qilinadi. Madaniy identitetning saqlanishi, universal qadriyatlarning shakllanishi hamda milliy va global qadriyatlar o‘rtasidagi ziddiyatlar zamonaviy ijtimoiy jarayonlar misolida yoritiladi. Shuningdek, globallashuvning madaniy xilma-xillikka ta’siri, madaniy homogenlashuv xavfi, transmilliy axborot makonining roliga oid ilmiy yondashuvlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari globallashuv davrida madaniyatlararo muloqotni rivojlantirish, universal qadriyatlarni uyg‘un tarzda shakllantirish hamda madaniy xilma-xillikni muhofaza qilishning muhimligini ko‘rsatadi.