FACTORY METHOD PATTERNINI TADQIQ QILISH VA MUSTAQIL MISOL ISHLAB CHIQISH. - Mirsaid Yusupov; Tojialiyeva Mohigul Muzrobjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola obyektga-yo’naltirilgan dasturlash kontekstida Factory Method dizayn patternining kompleks tadqiqotini taqdim etadi. Ishda patternning nazariy asoslari, uning generativ patternlar ierarxiyasidagi o’rni hamda obyektlar yaratishni subklasslarga delegatsiya qilish mexanizmlari batafsil tahlil qilingan. Tadqiqotda pattern komponentlarining formal ta’riflari, UML notatsiyasidagi klasslar diagrammalari, shuningdek, elektron qurilmalar ishlab chiqarishni boshqarish tizimi uchun Python dasturlash tilida ishlab chiqilgan original tatbiq etish namunasi keltirilgan. Factory Method patternining obyektlar yaratishning muqobil yondashuvlari, jumladan Simple Factory, Abstract Factory va Builder patternlari bilan qiyosiy tahlili alohida e’tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, Factory Method qo’llanilishi kod modulligini 40-60% ga oshiradi, komponentlar bog’lanishini kamaytiradi va SOLID printsiplarga, xususan Ochiqlik/Yopiqlik printsipi (Open/Closed Principle) hamda Bog’liqlik inversiyasi printsipi (Dependency Inversion Principle) ga muvofiqlikni ta’minlaydi. Ishning amaliy ahamiyati dasturiy ta’minot arxitektorlari uchun kengaytiriladigan tizimlarni loyihalashda metodologik tavsiyalar berishdan iborat.