DENDRIT, SOM, AKSON VA SINAPS – NERV HUJAYRASINING TUZILMA ELEMENTLARI - Abduvaxobova Muslima Baxtiyor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada nerv kletkalarining (neyronlarning) tuzilishi, ularning asosiy qismlari — dendrit, som, akson va sinapslarning biologik hamda funksional ahamiyati keng yoritilgan. Neyronlar markaziy nerv tizimining asosiy strukturaviy va funksional birliklari sifatida qaraladi. Shuningdek, neyronlarning o‘zaro axborot almashish mexanizmlari, sinapslarning kimyoviy va elektr uzatish jarayonlari, hamda markaziy nerv tizimining bosh miya va orqa miya orqali organizmdagi barcha tizimlarni boshqarishdagi roli tahlil qilingan. Biologik neyronlarning ishlash prinsiplari sun’iy intellekt modellaridagi neyron tarmoqlarning yaratilishiga ilhom manbai bo‘lgani haqida ham so‘z yuritiladi. Maqola o‘quvchi uchun neyrofiziologiyaning asosiy tushunchalarini chuqur tushunish imkonini beradi.