GRADIENT TUSHISH ALGORITMI - Abduvahxobova Muslima Baxtiyor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur tezisda gradient tushish algoritmining mohiyati, matematik asoslari, uning turlari va zamonaviy modifikatsiyalari tahlil qilingan. Algoritmning optimallashtirish jarayonida yo‘qotish funksiyasini minimallashtirishdagi o‘rni, o‘qitish tezligi (learning rate) ta’siri hamda konvergentsiya xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mashinani o‘qitish va sun’iy intellekt modellarida keng qo‘llaniladigan Adam, RMSProp va Momentum kabi adaptiv optimizatorlar bilan taqqoslash keltiriladi.