PYCHARM MUHITI VA UNING DASTURLASHDAGI O’RNI - Tojimamatov Israil; Saidjonova Gulasal Axmadjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada PyCharm dasturlash muhiti va uning Python dasturlash tilidagi o‘rni, afzalliklari hamda funksional imkoniyatlari haqida batafsil ma’lumot berilgan. PyCharm — bu JetBrains kompaniyasi tomonidan ishlab chiqilgan professional integrallashgan dasturlash muhiti (IDE) bo‘lib, u dasturchilarga kod yozish, tahlil qilish, xatolarni topish, sinovdan o‘tkazish va loyihalarni boshqarishda keng imkoniyatlar yaratadi. Maolada PyCharm interfeysi, konfiguratsiyasi, sozlamalari, plaginlar bilan ishlash tizimi, debugging vositalari va veb hamda ma’lumotlar tahlili uchun yaratilgan maxsus modullari tahlil qilingan. Shuningdek, PyCharm’ning boshqa IDE’lar (Visual Studio Code, Spyder, Jupyter Notebook) bilan taqqoslanishi, uning kuchli jihatlari va ayrim kamchiliklari ko‘rib chiqilgan. PyCharm muhitining dasturchilar samaradorligini oshirishdagi o‘rni, sun’iy intellekt, mashinaviy o‘rganish va veb texnologiyalar sohasidagi qo‘llanishlari misollar orqali yoritilgan. Natijada, PyCharm — zamonaviy dasturchi uchun kodni tez, aniq va tartibli yozish imkonini beruvchi, yuqori darajada moslashtirilgan va intellektual IDE sifatida baholangan.