FAOLLASHTIRISH FUNKSIYALARI: SIGMOID, TANH, RELU VA BOSHQALAR - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Botiriva Maftuna Alisher qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola sun’iy neyron tarmoq arxitekturalarida faollashtirish funksiyalarining har tomonlama tadqiqotiga va ularning chuqur o’rganish jarayonlaridagi muhim roliga bag’ishlangan. Tadqiqot klassik faollashtirish funksiyalarining matematik xususiyatlarini batafsil tahlil qilishni, jumladan sigmoid funksiyasi, giperbolik tangens, to’g’rilovchi chiziqli birlik va ushbu funksiyalarning zamonaviy modifikatsiyalarini o’z ichiga oladi. Tadqiqot neyron tarmoqlardagi nochiziqli o’zgarishlarning nazariy asoslarini, gradient tarqalish mexanizmlarini, yo’qolib borayotgan va portlovchi gradient muammolarini, shuningdek turli faollashtirish funksiyalarining hisoblash samaradorligini qamrab oladi.