SUN’IY INTELLEKT RIVOJI: FALSAFIY VA AXLOQIY MUAMMOLAR - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Buvanazarova Durdona Ulug’bekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola sun’iy intellekt (SI)ning zamonaviy rivojlanishi va uning insoniyat hayotiga ta’sirini falsafiy va axloqiy nuqtai nazardan tahlil qiladi. Maqolada SI tushunchasi, uning tarixi va texnologik rivojlanishi ko‘rib chiqiladi, shuningdek, inson ongining tabiati va mashinalarning “ongli” bo‘lishi mumkinligi kabi falsafiy muammolar tahlil qilinadi. SI rivoji bilan bog‘liq axloqiy masalalar, jumladan mas’uliyat, qaror qabul qilish jarayonida inson va mashina o‘rtasidagi mas’uliyat taqsimoti, etik qarorlar va texnologik determinizm muammolari ham batafsil yoritiladi. Maqola shuningdek, sun’iy intellektning jamiyat, ish bozori va inson hayotiga ta’siri bilan bog‘liq dolzarb savollarni ko‘taradi va ularning yechimlari ham falsafiy ham axloqiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Ushbu ish ilmiy jamoatchilik va texnologiya etikasi bilan shug‘ullanuvchilar uchun foydali bo‘lishi mo‘ljallangan.