GLOBALLASHUV DAVRIDA SHAXSIY HAYOT DAXLSIZLIGI MUAMMOSI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Jumaniyazova Farangiz (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Globallashuv jarayoni inson faoliyati, iqtisodiy va ijtimoiy hayotning barcha sohalariga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Shu bilan birga, shaxsiy hayot daxlsizligi muammolari global axborot tizimlari, raqamli texnologiyalar, onlayn kommunikatsiya vositalari va ijtimoiy tarmoqlarning keng tarqalishi bilan yangi va murakkab shaklga kirgan. Bugungi kunda shaxsiy ma’lumotlar, xususan moliyaviy, tibbiy va shaxsiy identifikatsiya ma’lumotlari onlayn platformalarda muntazam yig‘iladi, saqlanadi va qayta ishlanadi. Natijada, ma’lumotlar xavfsizligi va shaxsiy hayot daxlsizligini ta’minlash global miqyosda dolzarb muammo sifatida namoyon bo‘lmoqda. Ushbu maqolada globalizatsiya sharoitida shaxsiy hayot daxlsizligi bilan bog‘liq asosiy muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqotda quyidagi jihatlar o‘rganiladi: shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish mexanizmlari, onlayn kuzatuv va monitoring tizimlarining ijtimoiy ta’siri, raqamli texnologiyalardan foydalangan holda shaxsiy daxlsizlikni saqlash strategiyalari, shuningdek, huquqiy va axloqiy normalarning roli. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, shaxsiy hayot daxlsizligini ta’minlash nafaqat texnologik va huquqiy choralarni, balki ijtimoiy, madaniy va axloqiy tamoyillarni ham birlashtirgan kompleks yondashuvni talab qiladi.