TEXNOLOGIK TARAQQIYOT FONIDA INSON MOHIYATINI OʻZGARISHI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Hayrullayeva Soliha (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maqolada texnologik taraqqiyot inson hayoti va mohiyatiga qanday ta’sir qilishi tahlil qilinadi. Zamonaviy texnologiyalar, shu jumladan sun’iy intellekt, robototexnika va raqamli kommunikatsiyalar insonning ijtimoiy, psixologik va madaniy faoliyatini tubdan o‘zgartirmoqda. Texnologik jarayonlar insonning ish faoliyati, kommunikatsiya uslubi va bilimga yondashuvini yangilaydi, shuningdek, individual shaxsiy fazilatlar va ijtimoiy xulq-atvorni shakllantirishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada texnologik taraqqiyotning inson mohiyatiga ijobiy va salbiy ta’sirlari, shuningdek, bu o‘zgarishlarni boshqarish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, texnologiyalarni ongli va maqsadli foydalanish insonning ijtimoiy moslashuvchanligini, ijodkorligini va bilimga bo‘lgan qiziqishini oshiradi, biroq cheklovsiz va nazoratsiz texnologik rivojlanish psixologik stress, ijtimoiy izolyatsiya va qadriyatlarning o‘zgarishiga olib kelishi mumkin.