RAQAMLI JAMİYATDA SHAXSNING ERKINLİGİ VA NAZORAT OSTIDA QOLİSH HAVFİ - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Saidoqilova Mushtariybonu Saidmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola raqamli jamiyatda shaxs erkinligining zamonaviy shakllarini va uni cheklashi mumkin bo‘lgan nazorat mexanizmlarini tahlil qiladi. Raqamlashtirish jarayonida shakllanayotgan ijtimoiy, siyosiy va texnologik omillar insonning shaxsiy hayoti, ma’lumotlar xavfsizligi va axborot mustaqilligiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ilmiy yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi. Maqolada davlat va korporativ tuzilmalar tomonidan qo‘llanilayotgan monitoring tizimlari, algoritmik qarorlar, sun’iy intellektdan foydalanishning etik jihatlari hamda raqamli kuzatuvning potentsial xavflari tahlil qilinadi. Shuningdek, shaxsiy erkinlikni himoya qilishning huquqiy, texnologik va ijtimoiy yechimlari bo‘yicha takliflar ham beriladi.