POPULYATSION MONITORING METODI YORDAMIDA YANGI GENOTIPLARNING EKOLOGIK SHAROITLARGA MOSLASHUVCHANLIGINI ANIQLASH VA TADQIQOT NATIJALARINI STATISTIK TAHLIL QILISH - FERUZA DEHQONOVA SHERG‘OZIYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada populyatsion monitoring metodi orqali yangi genotiplarning ekologik sharoitlarga moslashuvchanligini aniqlash va olingan natijalarni statistik tahlil qilish jarayonlari ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqotda o‘simlik populyatsiyalarida genetik rekombinatsiya natijasida hosil bo‘lgan yangi genotiplarning yashash sharoitlariga moslashuvchanligi, rivojlanish sur’ati, gullash va mevalash davri kuzatildi. Maqsad populyatsiyalar ichidagi genetik xilma-xillikni aniqlash va ekologik stress sharoitlarida yangi genotiplarning yashovchanligini baholash. Olingan ma’lumotlar statistik tahlil metodlari yordamida qayta ishlanib, natijalar genetik va ekologik moslashuvchanlikka doir ilmiy xulosalarni shakllantirishga xizmat qiladi.