МАҲАЛЛАРДА “БЕШ МУҲИМ ТАШАББУC” ЛОЙИҲАЛАРИНИ ТАШКИЛ ЭТИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Алимов Бектимур Кайпбергенович (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Сўнгги йилларда мамлакатимизнинг ижтимоий-сиёсий ҳаётига ёшларни фаол жалб қилишга алоҳида эътибор қаратилмоқда.Уларни ватанпарварлик руҳида тарбиялаш, амалга оширилаётган ижтимоий-иқтисодий ва сиёсий янгиланишларга дахлдорлик туйғусини шакллантириш ҳамда барча соҳалардаги ислоҳотлар жараёнига фаол жалб қилиш, ёшларнинг долзарб муаммоларини ҳал этиш давлат органлари ва ташкилотлари олдидаги муҳим вазифага айланмоқда.Ёшларнинг ижтимоий-сиёсий фаоллигини қўллаб-қувватлаш,бўш вақтини мазмунли ташкил этиш борасидаги ёндашув тўртта асосий принципни ўз ичига олади: 1. Ёшларнинг келиб чиқиши, эҳтиёжлари, маданий, жисмоний,маънавий ва бошқа омилларини инобатга олган ва уларни ҳурмат қилган ҳолда ёшлар маъқул кўрадиган жойларда улар билан мулоқотларни ташкил этиш; 2. Таълимнинг экспериментал турлари ёрдамида ёшларнинг билимлари, амалий ва юмшоқ кўникмалари, сиёсий фаоллигини оширишга сармоя киритиш; 3. Муаммолар ечимига қаратилган ёшларнинг жамоавий ҳаракатларини қўллаб-қувватлаш орқали уларнинг сиёсий иштирокини оширишга мотивация бериш; 4. Ёшларга ўзларини турли сиёсий ролларда синаб кўришлари учун етарли шароит яратиш орқали уларнинг сиёсий жараёнларга жалб қилинишини таъминлаш.