BINO VA INSHOOTLARNING GORIZONTAL SILJISHINI ANIQLASHDA “STVOR” USULINING QO‘LLANILISHI. - Abdiraxmatov Nuriddin Abdiraxmatovich; Mirzayev Jonibek Oltiyevich; Hamdamova Dildora Murodulla qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada bino va inshootlarning gorizontal siljishini aniqlashda “Stvor” usulining qo‘llanilishi va uning amaliy ahamiyati yoritilgan. “Stvor” usuli inshootning siljishini yuqori aniqlikda aniqlash imkonini beradi. Ushbu usulda obyekt bo‘ylab belgilar tizimi tashkil etiladi va ularning koordinatalari geodezik asboblar yordamida aniqlanadi. Vaqt davomida qayta o‘lchashlar orqali nuqtalarning siljish miqdori va yo‘nalishi hisoblanadi. Maqolada ushbu usulning amaliy qo‘llanilishi, hisoblash tartibi hamda natijalarni tahlil qilish usullari bayon etilgan.