QURILISH MAYDONLARIDA GEODEZIK TARMOQLARNI YARATISH VA ULARNING AHAMIYATI. - Nurullayeva Sayyora Uktamovna; Mirzayev Jonibek Oltiyevich; Jumayeva Charos Jasurovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qurilish maydonlarida geodezik tarmoqlarni yaratishning ahamiyati va ularni tashkil etish usullari yoritilgan. Geodezik tarmoqlar qurilish ishlarining asosiy tayanch bazasi hisoblanib, ular yordamida hududning rejaviy va balandlik asoslari aniqlanadi. Tadqiqot davomida maydonni tayyorlash, koordinatalar tizimini o‘rnatish, nazorat punktlarini joylashtirish va aniqlik darajasini baholash jarayonlari ko‘rib chiqildi. Geodezik tarmoqlar arxitektura va qurilish ishlarida inshootlarni to‘g‘ri joylashtirish, qurilish jarayonini nazorat qilish, monitoring olib borish va hududiy rejalashtirishni ilmiy asoslashda muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, yaratilgan tarmoqlar asosida topografik plan va xaritalar tuzilib, ular kartografiya va kadastr sohalarida ham qo‘llanadi.