TEMIR YO‘L POYDEVORI VA YO‘L USTI INSHOOTLARINI NAZORAT O‘LCHOVLARI. - Nurullayeva Sayyora Uktamovna; Mirzayev Jonibek Oltiyevich; Muxammadiyev Sanjar Baxtiyor o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ishda temir yo‘l poydevori hamda yo‘l usti inshootlarining barqarorligi va aniqligini ta’minlash maqsadida olib boriladigan geodezik nazorat o‘lchovlari haqida so‘z yuritiladi. Unda cho‘kish, siljish va deformatsiyalarni aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy geodezik asboblar – niveller, total stansiya va GNSS tizimlarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, muntazam kuzatuvlar asosida inshootlarning texnik holatini baholash, xavfsizlikni ta’minlash va ekspluatatsiya jarayonida yuzaga keladigan o‘zgarishlarni oldindan aniqlash usullari tahlil qilinadi.