ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR YORDAMIDA QURILISH OSTI O’QLARINI SILJISHLARNI ANIQLASH - Qilichev Zaynobiddin Mirzayevich; Mirzayev Jonibek Oltiyevich; Hamdamova Dildora Murodulla qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada qurilish osti o‘qlarining siljishlarini aniqlashda zamonaviy geodezik va raqamli texnologiyalarning qo‘llanilishiga e’tibor qaratilgan. Qurilish jarayonida asosiy o‘qlar barqarorligini doimiy nazorat qilish inshootning xavfsizligi va sifatli barpo etilishi uchun muhim omil sanaladi. Tadqiqotda 3D lazer skanerlash, GNSS monitoring tizimlari, total stansiyalar, dron-geodeziya va sensorli monitoring kabi ilg‘or usullar orqali siljishlarni yuqori aniqlikda o‘lchash imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, real vaqt rejimida kuzatuv olib borish, olingan ma’lumotlarni raqamli modellashtirish va tahlil qilish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijalari qurilish maydonlarida aniqlikni oshirish, xatoliklarni kamaytirish hamda barqaror monitoring tizimini shakllantirishda zamonaviy texnologiyalarning yuqori samaradorligini ko‘rsatadi.