TERMODINAMIKANING ASOSIY QONUNLARI VA ULAR ASOSIDA REAL TIZIMLARNING ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO‘NALISHLARINI ILMIY ASOSLASH - UMIDA QULMANOVA MUSURMONQULOVNA; SHAYMANOV SANJAR (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada termodinamikaning asosiy qonunlari – energiyaning saqlanishi, entropiya o‘sishi, issiqlik va ish orasidagi bog‘lanish, shuningdek, absolute nol harorati chegaralari kabi fundamental tamoyillar ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Mazkur qonunlarning real texnologik tizimlarda energiya almashinuvi jarayonlariga ta’siri, issiqlik mashinalari, sanoat uskunalari, maishiy qurilmalar va energetika tizimlarining umumiy samaradorligini belgilashi atroflicha tahlil qilinadi. Shuningdek, energiya samaradorligini oshirishning zamonaviy yo‘nalishlari – issiqlik isolatsiyasi, qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish, optimal issiqlik almashinuvchilarni loyihalash, chiqindi issiqlikni qayta foydalanishga yo‘naltirish va sanoat jarayonlarining termodinamik optimallashtirilishi kabi amaliy yondashuvlar ilmiy asoslari bilan bayon etiladi. Maqola termodinamika qonunlarining nazariy mohiyatini real jarayonlarga tatbiq etish orqali energiya tejamkor texnologiyalarni rivojlantirishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi.