ROSTLOVCHI INSHOOTLARNI TANLASH - Nuriddinov Sardor Boboyarovich; Abdullajonov Hasan Abdukarim o’g’li; Qo'nishev Mirjalol Nizomjon o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Rostlovchi inshootlar qurilishi va loyihalash jarayonida eng muhim bosqichlardan biri – inshootning asosini va uning barqarorligini ta’minlaydigan rostlovchi tizimlarni tanlashdir. Ushbu tizimlar, o‘z navbatida, qurilish ob’ektining xavfsizligini, uzoq muddatli ishlashini va iqtisodiy samaradorligini ta’minlashga xizmat qiladi. Rostlovchi inshootlarni tanlash, faqatgina loyihalash jarayoniga emas, balki tabiiy va texnik xavf-xatarlar, iqtisodiy imkoniyatlar va ekologik ta’sirlarni ham hisobga olishni talab etadi. Ushbu maqolada rostlovchi inshootlarni tanlashning nazariy asoslari, turli yondashuvlar va amaliy misollar keltiriladi.