VENTILATSIYA PARAMETRLARINI ANIQLASH - Nuriddinov Sardor Boboyarovich; Boboyev Ural Anvar o’g’li; Mamadiyev Ibrohim Safar o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Havoning sifatini ta’minlash va binolarda qulay mikroiqlim yaratish — sanoat va uy-joy qurilishida doimiy e’tibor talab etuvchi muammo hisoblanadi. Ventilatsiya tizimlari energetika samaradorligi, xavfsizlik va inson salomatligi nuqtai nazaridan muhim ahamiyatga ega. Ko‘p qavatli tijorat va sanoat binolarida mavjud bo‘lgan tabiiy va mexanik ventilyatsiya usullari kontraktlar va me’yorlarga muvofiq loyihalashtirilishi lozim. Buning uchun ventilyatsiya tizimining asosiy parametrlarini aniqlash — havoni almashtirish hajmi, havo tezligi, bosim farqi, filtratsiya samaradorligi, shovqin darajasi va energiya sarfi — zarurdir.