YURAK QON-TOMIR TIZIMIDAGI BIOLOGIK VA BIOFIZIK JARAYONLAR - Xolmetov Shavkat Sherimatovich; Kuryazova Saodat Matkarimovna; Muxamedova Yorqinoy Xayrulla qizi; Kimsanova Shaxnozaxon Muzaffarjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Yurak qon-tomir tizimi organizmda hayotiy muhim fiziologik jarayonlarni ta’minlaydigan murakkab biologik va biofizik tuzilmalardan iborat bo‘lib, uning faoliyati hujayra, to‘qima va organlar darajasidagi ko‘plab o‘zaro bog‘liq mexanizmlar bilan boshqariladi. Ushbu maqolada yurak mushak hujayralarida qo‘zg‘alish hosil bo‘lishi va tarqalishining ion kanallari orqali amalga oshadigan biofizik mexanizmlari, elektrofiziologik potensiallarning shakllanishi, qon oqimining gidrodinamik xususiyatlari hamda elastik tomir devorlarining biomekanik xatti-harakati batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, yurak qisqarish kuchi va chastotasining neyrogumoral boshqaruvi, gemodinamik ko‘rsatkichlarning fiziologik normasi va patologik o‘zgarishlar sharoitida qayd etiladigan biofizik jarayonlar tahlil qilinadi. Maqola yurak-qon tomir tizimining funksional holatini chuqur ilmiy tahlil qilishga, biologik jarayonlarning fizik asoslarini tushuntirishga va tibbiy-biologik yo‘nalishdagi tadqiqotlar uchun nazariy asos yaratishga xizmat qiladi.