GLOBALLASHUV DAVRIDA MIGRATSIYA JARAYONLARINING FALSAFIY-IJTIIMOIY TALQINI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Norpolvonov Akrom Akmal o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Globallashuv jarayonlari kuchayib borayotgan sharoitda xalqaro migratsiya jamiyat taraqqiyotining eng muhim omillaridan biriga aylanmoqda. Ushbu maqolada migratsiya hodisasining falsafiy-ijtimoiy mazmuni, uning zamonaviy jamiyatdagi o‘rni va oqibatlari tahlil qilinadi. Migratsiya jarayonlari madaniy o‘zaro ta’sirning kuchayishi, identitetning o‘zgarishi hamda ijtimoiy tizimlar transformatsiyasiga sabab bo‘luvchi murakkab ko‘p omilli jarayon sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada global iqtisodiy tengsizlik, mehnat bozori dinamikasi, demografik siljishlar, diniy va madaniy pluralizmning kuchayishi kabi omillar migratsiya jarayonlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi falsafiy va ijtimoiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Migratsiyaning ijobiy va salbiy jihatlari, uning jamiyat barqarorligiga, milliy xavfsizlikka hamda inson kapitalining shakllanishiga ta’siri xolis yondashuv asosida yoritiladi.