DMITRIY IVANOVICH MENDELEYEV HAYOTI VA FAOLIYATI. MENDELEYEV JADVALI - Ahmadaliyeva Nasibaxon Akbar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqola tabiiy fanlar ayniqsa kimyo va fizika fanlari uchun katta hissa qo`shgan rus kimyogari Dmitriy Ivanovich Mendeleyev hayoti va faoliyati, kimyo faniga qo`shgan hissalari va qonunlari haqidadir. Maqolada Mendeleyevning aniqlagan elementlari, yaratgan davriy jadvali va u yaratgan qonunlari. "Davriy qonun" va kimyoviy elementlarni davriy sistemada joylashish tartibi haqida. Mendeleyev "Kimyo asoslari" ("osnovy ximii") nomli mashhur darslik yozgan. Bu kitob ko`p yillar davomida dunyoning turli mamlakatlarida asosiy o`quv qo`llanma bo`lib kelmoqda. Dmitriy Ivanovich Mendeleyev hali topilmagan elementlarni oldindan aytgan. U skandiy, germaniy, galliy kabi elementlarni borligini aytib o`tgan. Keyinchalik ular haqiqatan ham topilgan. Mendeleyev kimyo fanini yangi bosqichga ko`targan buyuk olimdir.