ABSTRAKT SINFLAR VA ABC MODULI BILAN ISHLASH - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o’g’li; Muhammadshokirova Dinora Ma'rufjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Python dasturlash tilida abstrakt sinflar va ABC (Abstract Base Classes) moduli bilan bog’liq ob’ektga yo’naltirilgan dasturlashning fundamental konseptsiyalari o’rganiladi. Dasturiy ta’minot loyihalash printsipi sifatida abstraksiyaning nazariy asoslari, abstrakt bazaviy sinflarni amalga oshirishning amaliy jihatlari va ularning ishonchli va kengaytiriladigan ilova arxitekturalarini yaratishdagi roli tadqiq etiladi. Abstrakt metodlar va xossalar orqali dasturlash shartnomalarini ta’minlash mexanizmlariga, shuningdek ABC modulining zamonaviy loyihalash naqshlari bilan integratsiyasiga alohida e’tibor qaratiladi. Maqolada polimorfizm va inkapsulyatsiyani amalga oshirishning turli yondashuvlariga qiyosiy tahlil beriladi, ABC modulidan haqiqiy loyihalarda foydalanishning amaliy namunalari ko’rsatiladi. Keng ko’lamli dasturiy ta’minot tizimlarini ishlab chiqish kontekstida abstrakt sinflarni qo’llash bo’yicha tavsiyalar taqdim etiladi va keng tarqalgan antipаtternlar muhokama qilinadi.