NUMPY KUTUBXONASI VA IMKONIYATLARI - Karimova Noila Zafarjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur maqolada Python dasturlash tilining asosiy ilmiy hisoblash kutubxonalaridan biri — NumPy (Numerical Python) kutubxonasi va uning imkoniyatlari batafsil yoritilgan. NumPy kutubxonasi ko‘p o‘lchovli massivlar (ndarray) bilan ishlash, matematik, statistik hamda chiziqli algebra amallarini bajarish, tasodifiy sonlar generatsiyasi va ma’lumotlar tahlilini samarali amalga oshirish imkonini beruvchi qudratli vosita sifatida tahlil qilingan. Maqolada kutubxonaning paydo bo‘lish tarixi, rivojlanish bosqichlari, tuzilma elementlari, massivlar bilan ishlash usullari hamda matematik funksiyalarning amaliy qo‘llanilishi misollar asosida bayon etilgan. NumPy kutubxonasi vektorlashtirish texnologiyasi orqali hisoblash jarayonlarining tezligini oshirishi, C va Fortran tillari bilan integratsiya qobiliyati, shuningdek, u orqali katta hajmdagi ma’lumotlarni optimallashtirishning ilmiy asoslari keltirilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, NumPy kutubxonasi Python tilining ilmiy va muhandislik sohalaridagi ustuvorligini belgilovchi asosiy komponentlardan biri bo‘lib, zamonaviy ilmiy tahlil va modellashtirish tizimlarida ajralmas o‘rinni egallaydi.