ENERGIYA BOSHQARUV TIZIMLARIDA FOYDALI DASTURLAR - Abdurahmonov Eldor Abdurasul o'g'li; Yarashov Siroj Komiljon o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu ilmiy tezisda energiya boshqaruv tizimlarida qo‘llaniladigan zamonaviy dasturiy vositalar, ularning funksional imkoniyatlari va samaradorlikka ta’siri tahlil qilindi. SCADA, EMS, BMS, IoT platformalari hamda sun’iy intellekt asosidagi dasturlar energetik jarayonlarni optimallashtirishdagi o‘rni bilan yoritildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, dasturiy ta’minot energiya sarfini kamaytirish, xavfsizlikni oshirish va ishlab chiqarish barqarorligini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi.