O‘ZBEKISTONDA JADIDCHILIK HARAKATINING SHAKLLANISHI VA TARAQQIYOT BOSQICHLARI - Aziza Asqaraliyeva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida O‘rta Osiyoda vujudga kelgan jadidchilik harakatining shakllanish jarayonlari, uni yuzaga keltirgan ijtimoiy– madaniy omillar, jadidlarning ma’rifiy, adabiy va siyosiy faoliyati hamda harakatning tarixiy ahamiyati ilmiy tahlil etiladi. Maqola jadidchilikni faqat pedagogik islohot emas, balki milliy ongni uyg‘otgan, yangi tafakkur maktabini yaratgan keng qamrovli ijtimoiy-intellektual hodisa sifatida yoritadi.