QANDLI DIABET VA HUJAYRA ICHKI ION TRANSPORTI: BIOFIZIKAVIY TAHLIL - Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna; Mamasiddikov Muhammadyusuf Baxodir o’g’li; Jalilov Javlon Jalolovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada qandli diabet kasalligi bilan bog‘liq hujayra ichki ion transporti va membrana potensialining biofizikaviy xususiyatlari tahlil qilinadi. Hujayra ichidagi natriy, kaliy, kalsiy va xlor ionlarining tarqalishi, transport mexanizmlari va ularning metabolik jarayonlarga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, insulin sezuvchanligi va hujayra signalizatsiyasidagi o‘zgarishlar, ion kanallari va transporterlardagi disfunksiyalar, hamda ularning kasallik patofiziologiyasiga ta’siri ilmiy jihatdan baholanadi. Tadqiqot natijalari qandli diabet davrida hujayra elektrofiziologiyasini tushunish va yangi davolash strategiyalarini ishlab chiqishda muhim nazariy va amaliy ma’lumot beradi.