ZAMONAVIY JAMIYATDA MA’NAVIY BO‘SHLIQ VA EKZISTENSIAL INQIROZ - G’.G’. Utayev; N.A. Ermatova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Globalizatsiya, texnologik taraqqiyot, urbanizatsiya va tezkor axborot oqimi shaxsning ruhiy barqarorligiga bosim yaratadi, natijada ma’naviy bo‘shliq va ekzistensial inqiroz kabi hodisalar ko‘payadi. Ma’naviy bo‘shliq insonning qadriyat tizimida uzilish, ijtimoiy alienatsiya va ichki qoniqarsizlikni keltirib chiqaradi. Ekzistensial inqiroz esa shaxsning hayot ma’nosi, mavjudlik va o‘zini anglash masalalaridagi ichki qarama-qarshiliklari bilan bog‘liq bo‘lib, ko‘pincha ruhiy salomatlik, psixologik barqarorlik va hayot sifati bilan uzviy aloqada bo‘ladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ma’naviy bo‘shliq va ekzistensial inqirozning intensivligi yoshlar va kattalar orasida farq qiladi, ammo ularning har ikkisi ham zamonaviy insonning ruhiy holatini, qaror qabul qilish qobiliyatini va ijtimoiy moslashuvchanligini sezilarli darajada ta’sir qiladi. Ushbu maqola zamonaviy jamiyatning ijtimoiy va psixologik muhitini, insonning ma’naviy va ekzistensial holatini chuqur tushunish, shuningdek, psixologik qo‘llab-quvvatlash va ijtimoiy strategiyalarni ishlab chiqish imkoniyatlarini o‘rganishga qaratilgan.