ELEKTROMAGNIT MAYDONLARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI - Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna; Abduvaxabova Dilfuza Bahtiyor qizi; Dilmurodova Gulasal Dekhqonovna; Sayimova Durdona Anvar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada elektromagnit maydonlarning inson organizmiga ko‘rsatadigan biologik va biofizik ta’sirlari har tomonlama tahlil qilinadi. Elektromagnit to‘lqinlarning chastotasi, intensivligi va ta’sir davomiyligiga qarab fiziologik jarayonlarda yuzaga keladigan o‘zgarishlar, xususan hujayra membranasi potensialining modifikatsiyasi, ion kanallarining faoliyatidagi o‘zgarishlar hamda termik va no-termik mexanizmlar asosida kechuvchi funksional javoblar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, yuqori chastotali elektromagnit nurlanishning to‘qima qizishi, past chastotali maydonlarning esa markaziy va periferik nerv tizimi faoliyatiga ta’sir etuvchi bioelektrik jarayonlarni o‘zgartirish xususiyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari elektromagnit maydonlarning xavfsizlik chegaralarini belgilash, sog‘liqni saqlash me’yorlarini shakllantirish va atrof-muhit omillarini baholashda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.