HAVONING NISBIY NAMLIGI VA NAFAS OLISH JARAYONINING BIOFIZIK MODELI - N.A.Fayziyeva; Z.N. Eshbayeva; Sh.Sh. Egamberdiyeva; D.M. Salieva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada havoning nisbiy namligi va inson nafas olish jarayonining biofizik modeli batafsil tahlil qilinadi. Havodagi suv bug‘ining konsentratsiyasi nafas yo‘llarining epiteliy hujayralari bilan o‘zaro ta’sir qilishi va gaz almashinuvi samaradorligiga ta’sir ko‘rsatadi. Biofizik model yordamida havo harorati, namlik darajasi va o‘pkaga kirayotgan gazlarning miqdori orasidagi bog‘liqlik, shuningdek, nafas olish tsikli davomida havo oqimi va bosim gradientlari matematik tarzda tasvirlangan. Modellash natijalari inson organizmida optimal gaz almashinuvi sharoitlarini aniqlash, turli iqlim sharoitlarida nafas olish tizimining moslashuvini o‘rganish va sog‘liqni saqlash tavsiyalarini ishlab chiqishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.