OROL BO’YI HUDUDIDAGI EKOLOGIK MUAMMOLARNI HAL ETISH YO’LLARI - Lutfullayeva Nargiza Boxodirovna; Nazarbek Berdiyev Bozorovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada Orol dengizi havzasida yuz bergan ekologik inqiroz, uning kelib chiqish sabablari, hududga ko’rsatayotgan salbiy ta’siri hamda mazkur muammoni hal etish yo’nalishidagi choralar va istiqbollari tahlil qilinadi. Orol fojiasi XX asrning ikkinchi yarmidan boshlab jahon miqyosida ekologik falokatga aylangan bo’lib, bu jarayon nafaqat atrof-muhitga, balki mintaqada yashayotgan aholining ijtimoiy-iqtisodiy hayotiga ham jiddiy ta’sir ko’rsatdi. Maqolada mintaqadagi ekologik muammolarning tarixiy ildizlari, suv resurslaridan noto’g’ri foydalanish oqibatlari, sho’rlangan tuproqlar, chang va tuz bo’ronlari, biologik xilma-xillikning yo’qolishi kabi masalalar ko’rib chiqilgan. Shuningdek, O’zbekiston va mintaqa davlatlari tomonidan amalga oshirilayotgan ekotizimni tiklash dasturlari, xalqaro hamkorlik doirasidagi loyihalar hamda kelajakdagi istiqbollarga oid takliflar bayon etiladi.