LOKAL MINIMUM MUAMMOSI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Qosimjonova Ziyodaxon Zohidjon qizi; Tursunaliyeva Mohinur Zoirjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu tezisda lokal minimum muammosi va uning optimizatsiya jarayonlaridagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Lokal minimum tushunchasi matematik asoslar ibilan birga, uning optimizatsiya algoritmlariga, xususan, sun’iy neyron tarmoqlarni o‘qitishdagi ta’siri tahlil qilinadi. Tezisda lokal minimum muammosini yengib o‘tish uchun qo‘llaniladigan usullar — boshlang‘ich qiymatlarni tanlash, ilg‘or optimizatsiya algoritmlari, randomizatsiya, muqobil optimizatsiya usullari va modelni qayta tahlil qilish bayon etiladi. Shuningdek, mavzuga oid nazariy va amaliy jihatlar, ilg‘or tadqiqotlar va algoritmlar sharhi keltirilgan.