SUN’IY INTELLEKTNING BUGUNGI KUNDAGI O‘RNI VA UNING JAMIYATGA TA’SIRI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Abduraxmonova Nozanin Robiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada sun’iy intellektning bugungi kundagi jamiyatdagi o‘rni, uning turli sohalarga — tibbiyot, ta’lim, sanoat, transport, moliya va kundalik hayotga ta’siri keng qamrovda tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt inson faoliyatini samarali va tezkor qilishda muhim vosita bo‘lib, yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Shu bilan birga, avtomatlashtirish natijasida yuzaga keladigan ishsizlik, axborot xavfsizligi tahdidlari, axloqiy va huquqiy muammolar kabi salbiy tomonlari ham ko‘rib chiqilgan. Maqolada sun’iy intellektning inson ma’naviy olamiga ta’siri, uning ijtimoiy muloqot va kognitiv qobiliyatlarga ta’siri, shuningdek, texnologiyani boshqarish, nazorat qilish va undan oqilona foydalanish zaruriyati haqida fikrlar berilgan. Sun’iy intellektdan foydali yo‘nalishlarda foydalanish, axborot madaniyatini oshirish, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish hamda yangi kasblarga moslashish muhim tamoyillari sifatida ta’kidlangan.