UMUM TA’LIM MAKTABLARIDA QIZIQARLI MATEMATIKA MASALALARI - Mamatova Zilolaxon Xabibulloxonovna; Abduraxmonova Nozanin Robiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada umum ta’lim maktablarida qiziqarli matematika masalalaridan foydalanishning metodik asoslari yoritiladi. Tadqiqotning maqsadi — o‘quvchilarning o‘quv motivatsiyasini oshirish, matematika va informatika fanlarining integratsiyasini kuchaytirish, shuningdek, real hayotiy vaziyatlarda yechim topish ko‘nikmalarini rivojlantirishdir. Mazkur maqolada o‘quvchi markazli yondashuv, muammoga yo‘naltirilgan ta’lim (PBL), tadqiqotga asoslangan o‘qitish, kooperativ ta’lim, gamifikatsiya, vizualizatsiya va formativ baholash kabi zamonaviy didaktik tamoyillar yoritilgan. Masalalar turlari — real hayotiy, mantiqiy, geometrik, statistik hamda algoritmik fikrlashga yo‘naltirilgan topshiriqlar — informatika bilan integratsiya qilingan holda tahlil qilingan. Maqola dars ishlanmasi uchun namunaviy shablonlar, baholash mezonlari va qo‘shimcha resurslar ro‘yxatini taqdim etadi. Natija sifatida o‘qituvchilar uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi va dars samaradorligini oshirish bo‘yicha metodik yo‘riqnomalar taklif etiladi.