SURUNKALI YURAK YETISHMOVCHILIGI: ZAMONAVIY TUSHUNCHALAR, PATOFIZIOLOGIYA VA DAVOLASH YONDASHUVLARI - Raximova Gulsum Po’latovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Surunkali yurak yetishmovchiligi (SYZ) — bu yurakning organizmning metabolik talablarini qondirish uchun yetarli qon chiqarish imkoniyatiga ega bo‘lmasligi yoki faqat to‘ldirish bosimini oshirish orqali yetarli perfuziya ta’minlay olishi bilan tavsiflanadigan sindromdir. SYZ butun dunyo bo‘yicha jiddiy sog‘liqni saqlash muammosi hisoblanadi, yuqori kasallik va o‘lim bilan bog‘liq. Ushbu maqolada SYZning zamonaviy tasnifi, patofiziologik mexanizmlari, genetik va molekulyar omillari, shuningdek, diagnostika va davolashdagi zamonaviy yondashuvlar haqida ma’lumot berilgan.