YURAK ISHEMIK KASALLIGIDA PCI KEYINGI DAVRDA KOMBINIRLANGAN GIPOLIPIDIMIK DAVOLASHNING KLINIK USTUNLIKLARI. - Polvonov B.T; Kenjayev M.L; Maksudova M.X; Nadirova Yu.I (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Koronar arteriya stentlashidan (PCI) so‘ng yurak ishemik kasalligida (YIK) lipidni intensiv nazorat qilish, xususan, kombinirlangan gipolipidemik davolash (statin + ezetimib va/yoki PCSK9-i) samaradorligini va xavfsizligini baholash. Asosiy manbalar: tasodifiy klinik sinovlar, katta populyatsion registrlar va xalqaro yo‘riqnomalar. Umumiy xulosa: yuqori intensiv statin terapiyasi stentlangan yoki ACS bo‘lgan bemorlarda asosiy standart bo‘lib qoladi; agar LDL-C maqsadiga erishilmasa yoki juda yuqori xavf mavjud bo‘lsa, ezetimib qo‘shilishi yurak-tomir hodisalari xavfini qo‘shimcha kamaytirishi isbotlangan; PCSK9 ingibitorlari esa yuqori xavfli yoki statin/ezetimibga javob bermaydigan holatlarda qo‘shimcha foyda ko‘rsatadi.