SARLAVHALAR TARJIMASIDAGI MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Bahramova Muhtarama, (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz tilidagi matnlarda uchraydigan sarlavhalarning o‘zbek tiliga tarjima qilinishi jarayonida uchraydigan asosiy muammolar va ularni hal etish yo‘llari haqida so‘z yuritiladi. Sarlavha matnning eng muhim qismi bo‘lib, u asarning mazmunini qisqa, lo‘nda va ta’sirchan tarzda ifodalaydi. Tarjima jarayonida sarlavhaning ma’nosini, uslubini va madaniy mazmunini to‘g‘ri yetkazish juda muhim. Maqolada sarlavhalarni tarjima qilishda ishlatiladigan asosiy usullar — so‘zma-so‘z tarjima, funksional ekvivalent topish va adaptatsiya qilish haqida fikr yuritiladi. Shuningdek, ilmiy, publitsistik va badiiy matnlardagi sarlavhalar misol qilib olinib, ularning tarjimasi tahlil qilinadi. Natijada, sarlavhalarni tarjima qilishda ma’no va shakl uyg‘unligini saqlash eng to‘g‘ri va samarali yondashuv ekanligi aniqlanadi