CHO‘LPONNING “KECHA VA KUNDUZ” ROMANIDA MILLIY KOLORIT VA UNING TARJIMASI MUAMMOLARI. - Tursunaliyeva Mohira (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Abdulhamid Cho‘lponning “Kecha va kunduz” romanida milliy koloritning badiiy talqini, realiyalar, urf-odatlar, xalqona iboralar va ayollar erkinligi masalasi yoritiladi. Asarning ijtimoiy-falsafiy mazmuni, tarixiy davr konteksti hamda yangi ma’rifiy qarashlar orqali xalq ongidagi uyg‘onish jarayoni tahlil qilinadi. Shuningdek, asardagi milliy unsurlarni boshqa tillarga tarjima qilishda kuzatiladigan muammolar — realiyaning mos ekvivalentga ega bo‘lmasligi, milliy iboralarning ko‘p ma’noligi va ularni izohli tarjima yoki adaptatsiya yo‘li bilan berish zaruriyati ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi.