ASSOSIATIV XOTIRA VA UNING TURLARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Surayyo Turgʻunova Ulugʻbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu tezisda sun’iy intellekt sohasida qo‘llaniladigan assosiativ xotira modellarining nazariy asoslari va amaliy jixatlari yoritildi. Assosiativ xotira inson miyasidagi assotsiativ fikrlash jarayonlariga o‘xshash ravishda ma’lumotlarni bog‘lanishlar orqali saqlash va to‘liq bo‘lmagan, shovqinli kirishlardan tiklash imkonini beruvchi mexanizm sifatida ko‘rib chiqiladi. Hopfield tarmoqlari, Boltzmann mashinalari, Hamming tarmoqlari va Bidirectional Associative Memory (BAM) modellarining ishlash prinsiplari va Python kutubxonalari yordamida ularni modellashtirish imkoniyatlari tahlil etildi.