BIR KAMAR, BIR YO‘L: MINTAQAVIY HAMKORLIKNING YANGI BOSQICHI - Matqurbonova Aziza Davronbek qizi; Ishmuradov Bahodir Sunnatovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada “Bir kamar-bir yo‘l” tashabbusining mintaqaviy hamkorlikni chuqurlashtirishdagi o‘rni va ta’siri tahlil qilinadi. Bugun dunyo savdosi, logistika zanjirlari va energetik bog‘liqlik tobora murakkablashayotgan bir paytda bir kamar-bir yo’l loyihasi ko‘plab davlatlar uchun transport infratuzilmasini yaxshilash, savdo oqimlarini kengaytirish hamda samarali iqtisodiy sheriklik o‘rnatish imkonini berayotgani bilan ajralib turadi. Maqolada tashabbusning asosiy yo‘nalishlari - quruqlik yo‘llari, dengiz yo‘laklari, energetik tarmoqlar va raqamli infratuzilma bo‘yicha amalga oshirilayotgan ishlarga e’tibor qaratiladi. Shu bilan birga, Bir kamar bir yo’l mintaqalar o‘rtasidagi savdo xarajatlarini kamaytirishi, transport vaqtini qisqartirishi, investitsiya oqimini faollashtirishi kabi amaliy natijalar misollar orqali yoritiladi. Tadqiqot davomida loyihaning nafaqat iqtisodiy, balki madaniy aloqalarni kuchaytirish, xalqaro ishonchni mustahkamlash kabi yumshoq integratsion jihatlari ham tahlil qilinadi.