KOLONIYA VA TURMALARDA JAZONI O’TASH BRITANIYA MISOLIDA - Sadullayeva Farida Farxod qizi; Irnazarov Shuhrat Najmetdinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqola Britaniyada jazolarni o‘tash tizimining tarixiy va zamonaviy jihatlarini tahlil qiladi. Tarixiy davrda mahbuslar mahalliy qamoqxonalarda saqlangan yoki uzoq hududlardagi koloniyalarga yuborilgan bo‘lsa, zamonaviy Britaniyada jazo tizimi asosan ichki qamoq muassasalari va jamoat asosidagi jazolar orqali amalga oshiriladi. Maqolada mahbuslarning xulqiga asoslangan ozodlik, shartli ozodlik va reabilitatsiya dasturlari kabi tamoyillar, shuningdek, chet ellik jinoyatchilarni deportatsiya qilish bo‘yicha kelishuvlar ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, maqola Britaniya jazo siyosatidagi islohotlar va jamiyat xavfsizligini ta’minlashdagi yondashuvlarni ham yoritadi. Mazkur tahlil jazo institutining evolyutsiyasi va zamonaviy reabilitatsiya tizimining ahamiyatini ko‘rsatadi.