SHAMOL GENERATORLARIINING TEMIRBETON USTUNLARI VA POYDEVORLARINI LIRA-SAPR, ANSYS DASTURLARIDA TAHLIL QILISH - Jobbarberganov J.R; Asqarov B.A; Toxirov J.O; Jabbarberganov M.R (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy ishda shamol generatorlari konstruksiyasining eng muhim elementlari hisoblangan temirbeton ustun va poydevorlarning turli geometrik shakllari Lira-SAPR va ANSYS dasturlarida chuqur tahlil qilindi hamda natijalar o‘zaro taqqoslandi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – shamol energetikasi inshootlarida qo‘llaniladigan ustun va poydevorning optimal shaklini aniqlash, yuklanishlar ostida ularning deformatsiya va kuchlanish holatini baholash, shuningdek, beton sinfi oshirilganda konstruksiyaning barqarorlik darajasi qanday o‘zgarishini ilmiy asosda ko‘rsatib berishdir.