TURDI FAROGʻIYNING MUXAMMASLARI TAHLILI - Tolibjonova Munisa (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada XX asr oʻzbek adabiyotining yorqin vakillaridan biri bo‘lgan Turdi Farogʻiyning muxammas janridagi she’riy asarlari tahlil qilinadi. Muxammas janri she’riyatimizda murakkab tuzilishi va bayon uslubi bilan ajralib turadi. Maqolada Turdi Farogʻiyning muxammaslarida xalqona ruh va tasviriy ifoda vositalarining o‘ziga xosligi, muallifning badiiy tasavvurlari, mavzular tanlovi va mazmuniy qatlamlari yoritiladi. Shuningdek, uning asarlaridagi obrazlar, ritm-melodiya va fikriy tuzilish jihatidan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Farogʻiyning muxammaslari zamonaviy o‘zbek she’riyatidagi o‘rnini aniqlashga, xalqona va badiiy an’analarni uyg‘unlashtirishdagi rolini ko‘rsatishga qaratilgan. Maqola muxammas janri tadqiqotchilariga, adabiyotshunoslarga va o‘quvchilarga foydali ilmiy manba sifatida xizmat qiladi.