MA’LUMOTLAR BAZASI - Abdullayev Abbos; Aliyeva Odina; Qurg’onov Behro’z; Yuldoshev Sherbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda ma’lumotlar bazasi tushunchasi, uning asosiy vazifalari va zamonaviy axborot tizimlaridagi o‘rni yoritilgan. Ma’lumotlar bazasini boshqarish tizimlari (MBBT)ning turlari, ular yordamida ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash va boshqarish jarayonlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, ma’lumotlar bazalarini loyihalash prinsiplari, normallashtirish usullari, jadvallar orasidagi bog‘lanishlar va ularning ahamiyati tahlil qilingan. Ish davomida SQL tili orqali ma’lumotlar bilan ishlashning amaliy misollariga ham to‘xtalib o‘tilgan.Mazkur ish axborot texnologiyalarida ishlovchi mutaxassislar hamda ma’lumotlar bilan ishlash bo‘yicha boshlang‘ich bilimga ega o‘quvchilar uchun mo‘ljallangan bo‘lib, ularga ma’lumotlar bazalarini yaratish va boshqarishning nazariy hamda amaliy jihatlarini o‘rganishda yordam beradi.