MUHAMMAD RIZO OGAHIY ADABIY MEROSNING OʻZIGA XOSLIGI. “TAʼVIZ UL -OSHIQINʼʼ MISOLIDA. - Shabunaliyeva Himoyatxon O’tkirbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada Muhammad Rizo Ogahiy (1809–1874) ijodining o‘ziga xos jihatlari “Taʼviz ul-oshiqin” devoni tahlili orqali yoritiladi. Devonning tarkibiy tuzilishi, mavzular tizimi, badiiy-uslub xususiyatlari, g‘azallarning estetik qiymati, shoirning mumtoz an’analarga yangicha ruh olib kirishi ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilingan. Tadqiqotda Ogahiyning lirik merosi o‘zbek mumtoz adabiyoti rivojida tutgan o‘rni asoslab beriladi.