PIRLS XALQARO BAHOLASH DASTURI ASOSIDA BADIIY ASARNI TAHLIL QILISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - NIGORA XIDIROVA BOXODIROVNA; Dilafro‘z Muminova Akbaraliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda PIRLS xalqaro baholash dasturining asosiy talablari asosida 4-sinf o‘quvchilarida badiiy matn tahlili kompetensiyasini rivojlantirish masalasi yoritilgan. Tadqiqotda PIRLS mezonlariga mos o‘qish savodxonligi ko‘nikmalari, jumladan matnni tushunish, g‘oyaviy-badiiy qatlamni anglash, qahramonlar xarakterini tahlil qilish va matn mazmunidan xulosa chiqarish jarayonlari o‘rganiladi. Shuningdek, boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun badiiy matn ustida ishlashning samarali metodlari, topshiriq turlari va amaliy mashqlar taklif etilgan. Ish yakunida PIRLS talablari asosida ishlab chiqilgan metodik yondashuvlar o‘quvchilarning badiiy matnni tahlil qilish kompetensiyasini sezilarli darajada rivojlantirishi asoslab beriladi.