TO’QIMACHILIK KORXONALARIDA ISHCHILAR MEHNAT GIGIYENASI - Homidov Obid Umedjonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada to‘qimachilik korxonalarida ishlovchi xodimlarning mehnat gigiyenasi, ishlab chiqarish jarayonida uchraydigan zararli omillar, ularning ishchilar salomatligiga ta’siri va mehnat sharoitlarini optimallashtirish bo‘yicha gigiyenik yondashuvlar tahlil qilinadi. To‘qimachilik sanoatida fizik, kimyoviy, ergonomik va biologik omillarning kombinatsiyalangan ta’siri mavjud bo‘lib, ular kasbiy xavflarni oshiradi. Maqolada mehnat sanitariyasi, ishlab chiqarish ventilyatsiyasi, changlanishni kamaytirish, issiqlik va shovqin muhitini normallashtirish, shuningdek, individual himoya vositalaridan foydalanishning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalari kompleks gigiyenik choralar ishchilar sog‘lig‘ini saqlashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.